22. 6. 2008

Robot Asimo porozumí třem hlasům najednou

Pokročilý humanoidní robot Asimo dokáže porozumět třem lidským zvukům najednou. Nyní se Asimova schopnost používá při soutěžích ve hře kámen-nůžky-papír, kde tři lidé vykřiknou naráz, co si vybrali. V budoucnu by se ale měl zvětšit počet možných hlasů a obtížnost vět, s kterými může robot pracovat.

Hiroshi Okuno z Kyoto University a Kazuhiro Nakadai z Hodna Research Institute v Saitamě, oba z Japonska, vytvořili nový software, kterému říkají HARK.

HARK využívá pole osmi mikrofonů, aby zjistily, odkud každý zvuk jde a izolovaly ho od jiných zvukových zdrojů. Poté software zkontroluje kvalitu zvuku a ten následně projde přes software na rozpoznávání hlasu.

Kontrola kvality zvuku je důležitá. Zvuky v pozadí, které by mohli rušit software na rozpoznávání hlasu, jsou automaticky ignorovány.

Malá slovní zásoba

Kámen-nůžky-papír používá velmi malou slovní zásobu, která zlehčuje úkol rozpoznávat hlasy. Když Okuno a Nakadai zkoušeli softwarem rozpoznat komplikované věty, které řeknou tři lidi najednou, software rozpoznal pouze 30 až 40 % toho, co řekli.

Tento článek byl převzán z Newscientist.com.

Žádné komentáře: